14.09.2023

Vrijeme je za kupovinu: Cijene najma u Zagrebu otišle u nebo

Za Premium Home piše: Maja Kojundžić

U Republici Hrvatskoj, kako trenutno stvari stoje, ne očekuje se pad cijena nekretnina a cijena najma se gotovo u potpunosti izjednačila s prosječnom cijenom mjesečne rate stambenog kredita. 

U Zagrebu je gotovo nemoguće pronaći jednosoban stan za manje od 650 eura na mjesec dok za stan od 38 m2 iznajmljivači traže oko 550 eura na mjesec, što je najviša cijena najma po metru kvadratnom ikad. Agenti za nekretnine u Zagrebu se slažu, tržište najma stanova je eksplodiralo i osim manjka stanova za prodaju, koji se posljednje dvije godine prodaju po nikad višim cijenama po metru kvadratnom, sada su i cijene najma narasle do neslućenih visina i sve je teže unajamiti stan. Naime, osim što je cijena najma nevjerojatno visoka, namješteni stanovi iznajme se čim se oglas objavi, često isti dan, jednako kao što se i stanovi na tradicionalno traženim lokacijama za kupnju, odmah prodaju.

Ako izračunamo da stan od 40 kvadrata u prosjeku košta 120 tisuća eura, s rokom otplate od 30 godina, i fiksnom kamatnom stopom od 4 posto, mjesečna rata iznosi oko 570 eura, a najam za isti takav stan je oko 550 eura, a ponegdje čak i više. Gledajući računicu lako dolazimo do zaključka da se kupovina isplati više nego najam a kupovina nekretnina za Hrvate oduvijek je bila najdraži i najpouzdaniji oblik štednje. Stoga ukoliko imate hrabrosti i kreditnu sposobnost, odvažite se na kupnju bez straha jer sve dok na tržištu nedostaje stanova za najam, cijena najma se neće samanjivati a taj trend bi se mogao zadržati duže vrijeme. Jer najam će i dalje, iako skup, biti jedina opcija svima koji nemaju kreditnu sposobnost ili dovoljno ušteđevine za kupovinu a to su ne samo samci, nego i imigranti, primjerice iz Ukrajine, ali i sve veći broj stranih radnika koji dolaze u Hrvatsku, te sve veći broj Hrvata koji su zaposleni u inozemstvu a rade od doma pa im je život u Zagrebu daleko isplativiji, nego u europskim gradovima na zapadu.

Svi ekonomski analitičari predviđaju da u Hrvatskoj neće biti recesije, bar ne značajne a kamatne stop koje su se u kratko vrijeme udvostručile, kako doznajemo, već polako počinju padati.
“Ako inflacija padne iduće godine ispod 4 posto očekujem da će doći do postupnog smanjenja kamatnih stopa a u 2025. će kamatne stope ponovno doživjeti najnižu razinu. Prema tome savjetujem da se uzme kredit jer dugoročno je to isplativo”, kaže profesor ekonomije Drago Jakovčević.